mandag 16. januar 2012

Asiatisk aften -uten melk og hvete

I helgen hadde kjæresten min og jeg asiatisk aften! Jeg er veldig glad i asiatisk mat, det er lett mat med mye gode smaker. Kveldens meny var:
- Hjemmelaget Pina Colada drink
- Asiatisk inspirert asparges og agurksalat (forrett)
- Hjemmelaget vårruller med rispapir (hovedrett)
- Flamberte ananas med hjemmelaget kokosis (dessert)

Her er oppskriftene: 

Asiatisk inspirert asparges og agurksalat: 
Til to personer trenger du: 
6 store asparages 
1/3 agurk 
6 rødbetter 
1 dl edikk 7 %
3 ss vann 
3 ss brunt sukker 
1/2 fersk chilli 
2 ss ristede brune sesamfrø (jeg kjøpte mine på japantorget på majorstuen, klikk her for å komme til deres hjemmeside) 

slik gjør du: 
Kutt opp agurken i terninger, skjær rødbettene i skiver og finhakk chillien. 
Ha edikk, vann, sukker og chilli i en kjele. Varm opp og rør til sukkeret har løst seg opp. Sett til avkjøling til blandingen er romtemperatur. 
Hell blandingen over agurken. 
Stek rødbettene gyldne. Ha rødbettene over i bollen med agurksalaten. 
Brekk av det nederste leddet på aspargesene og stek på høy varme i rapsolje i en stekepanne til spargesenene er varme og sprøe. Ikke stek for lenge da de fort kan bli myke. 
Ha aspargesen over agurksalaten og strø over sesamfrø. 



Vårruller med reke og scampi fyll: 
- vårrullene er laget av rispapir og inneholder dermed ikke hvete :) 

Dette trenger du til 7 ruller:
7 (14 dersom du liker de litt tykkere) rispapir
1 rødløk, finhakket 
2 gulrøtter, raspet 
1/3 squash, raspet 
1/2 kinakål, kuttet i strimler 
1/7 boks hermetiske minimais, skåret opp i øsnket strl. (her kan du også bruke ferske minimais)
10 ferdig kokte scampi, kuttet i terninger 
ca. 250 g reker, skrelt og kuttet i terninger

Slik gjør du: 
  • Finhakk chilli, rasp gulrøtter go squash, kutt kinakål og minimais. 
  • Bland sammen grønnsakene i en bolle og vend inn en dæsj raspolje. 
  • Stek grønnsaksblandingen på middels varme, til rødløken har fått en gylden farge. 
  • Skrell rekene og fjern halen på scampiene, kutt opp i terninger og tilsett i grønnsaksblandingen i stekepannen. Stek i noen minutter. 
  • Ta platen av varmen. 
Dette er et bilde av fyllet etter at det er stekt 
  • Bløtlegg rispapiret i varmt vann, du kan enten legge de i varmt vann i vasken og legge de over i et fuktig kjøkkenhåndkle når de er myke. Eller legge to og to rispapir (jeg synes vårrullene blir litt tynne ved å bruke kun ett rispapir, jeg legger derfor dobbelt) i et kjøkkenhåndkle som er fuktet i varmt vann. Når rispapirene er myke er de klare til bruk. 
  • Legg ønsket mengde fyll midt på papiret. Brett inn en av kortsidene, deretter er av langsidene, den andre kortsiden og til slutt den siste langsiden. 
  • Du kan bruke 1 ss potet- eller maismel og 2-3 ss vann som "lim" --> du smører da på litt på den siste langsiden før du bretter inn denne. 
  • Når du har laget alle vårrullene tar det en stor klunk med rapsolje i en stekepanne og setter på maks varme. Når oljen bobler er det varmt nok og du kan legge vårrullene i platen. Stek i ca 3-4 min på hver side - til rispapiret er blitt gyldent brunt. 
  • Vær forsiktig med oljen, det kan sprute litt og det er fryktelig varmt.
Her er et bilde av de ferdig stekte risrullene 

Server med ris eller nudler, og sweet chili saus og glutenfri soyasaus. 
Jeg serverte også med sjøgress, som heter wakame og syltet ingefær (-begge kjøpt på meny)




Wakame - sjøgress                                                  Syltet ingefær 



Hjemmelaget kokosis 
Dette tremper du til en isboks med is: 
1 banan, kuttet opp i biter og fryst ned i fryser
1 boks kokosmelk 
2 håndfuller med tørket kokoskjøtt 
3 ss palmesukker (eller annet sukker etter ønske)

Slik gjør du: 
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør til en jevn masse. 
Deretter kan du bruke ismaskin for å lage is, da følger du din ismaskins bruksanvisning. 
Eller du kan helle massen over i lufttett boks, og sette den i kjøleskapet. Etter 30 min rører du i massen, og dette gjentar du 3-4 ganger, eller til isen har den konsistensen du ønsker. 

Flambert ananas: 
Fersk ananas skjært opp i skiver. 
Palmesukker eller brunt sukker 
Smør til steking, uten melk
1 vaniljestang 
tequila eller annen ønsket sprit (jo høyere alkoholprosent, jo bedre flambering) 

- jeg har ikke skrevet opp eksakte mål, jeg tok det litt på magefølelsen. Her tror jeg ingenting er feil. 

Ha smør (jeg brukte 2 ss) i en stekepanne, når smøret er smeltet tilsetter du palmesukker eller brunt sukker (jeg brukte ca. 3 ss). 
Rør til sukkeret løses opp og til blandingen har fått en brun og tykk konsistens (karamellisert). Tilsett frøene  fra en vaniljestang og bland det inn. 
Legg ananasskivene i stekepannen og stek til de har fått en gylden farge på hver side. 
Hell over tequila eller annen sprit i stekepannen. Bruk en fyrstikk (ikke lighter), vær forsiktig og "tenn på" ananasskivene. 

Når flammen har dødd ut er desserten ferdig. 
Server med den hjemmelagde kokosisen. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar