Tips/produktinformasjon

Dersom du har påvist mat-allergi eller intolleranse:
Du kan søke om grunnstønad fra Nav, for å få dekket noen av utgiftene ved din allergi/tolleranse.
Som alle sikkert har erfart er det dyrt å være allergisk eller å ha en intolleranse, mat uten melk/laktose og hvete/gluten er dyrt.  Jeg vil derfor tipse dere om dette stipendet.
Her kan du lese mer om dette og her er skjemaet du må fylle ut. Du må i tillegg til skjemaet legge ved dokumentasjon fra lege og dokumentasjon av ekstrautgifter - for eksempel kvitteringer eventuelt oversikt eller oppsett over sannsynliggjorte løpende ekstrautgifter. 
- I følge Nav gir enkelte diagnoser som Cøliaki, rett til grunnstønad etter fastsatte satser uten nærmere dokumentasjon av ekstrautgiftene.






Kakao nibs
Kakao nibs er opphakkede rå kakaobønner uten skall. Kakano nibs kalles derfor rå sjokolade, fordi de er ubehandlet (den er ikke varmebehandlet eller tilsatt noe). Når sjokoladen ikke er varmebehandlet er den rikere på næringsstoffer, og den er veldig rik på antioksidanter. De har en litt bitter smak, men de smaker godt som fyll i hjemmelaget sjokolade eller smoothie. De kan også brykes som strøssel på kaker, eller i kaker. De kan spiser i nøttemix med feks, en blanding av nøtter og rosiner eller gojibær. Det kan blandes inn i hjemmelaget müsli/granola.







DAGENS TIPS: SJOKOLADE UTEN MELK 



Disse sjokoladene er kjempe gode og det beste av alt er at de ikke inneholder melk!
Som dere kan se på bildet finnes de i ulike smaksvarianter. Jeg har ikke prøvd alle, men de fleste.
De har jeg smakt vil jeg anbefale dere å smake på. Cocoa 60 % chocolate smaker nesten helt likt som melkesjokolade, den er god å bruke til hjemmelaget kakao, sjokoladesaus og liknende. Cocoa 87 % dark chocolate er for dere som er glad i mørk sjokolade. Personlig elsker jeg mørk sjokolade, så dette er nok min favoritt. Jeg bruker den i kakao, som glassur til sjokoladekake og når jeg lager min egen snacks med sjokolade. Det aller beste er å smelte denne sjokoladen og tilsette rosiner, tranebær, nøtter eller annet ønskelig. Legge det ut på et bakepapir til det stivner - DEILIG snacks! Oppskrift kommer :) Den siste jeg har smakt er cocoa 60 % mint chocolate. For dere som er glad i mintsjokolade er denne midt i blinken. Den smaker deilig mint, men ikke for mye så det overgår sjokoladesmaken.
Disse sjokoladene fåes kjøpt i de fleste helsekost butikker og i noen matbutikker. 
Løp og kjøp og kos dere :)  



PRODUKTER SOM JEG BRUKER OG ANBEFALER 



Jeg har bestilt noen produkter jeg bruker mye fra https://www.allergimat.no/butikk/s/home.html

Denne nettsiden har et stort utvalg av produkter for allergikere. Her kan du finne produkter uten gluten, hvete, melk, soya, egg og produkter med lavt protein innhold.
Dette er en nettbutikk og du får produktene tilsendt i posten.

Siste pakke jeg fikk i posten inneholdt:

Fibrex, fra Dans sukker. 





Dette er et produkt fremstilt uten gluten, hvete, melk, soya og egg, og det brukes i bakervarer og i matlaging for å få opp fiberinnholdet. Fordi det har høy vann- og lagringskapasitet gjør det bakerverket saftigere og forlenger holdbarheten.
Tips: kan også brukes i mysli/frokostblanding for et høyere fiberinnhold.

Yoghurt-pulver uten sukker, fra Rapsy. 



Dette er et produkt fremstilt uten gluten, hvete, melk, soya og egg. Det er et erstatningsprodukt for melk og brukes til å lage yoghurt eller cremefraiche.
Tips: dersom du ønsker yoghurt med smak kan du tilsette ønsket syltetøy, bær o.l.
1 dl pulver piskes ut i 3 dl vann, settes kaldt over natten og holder i ca. 12 dager i kjøleskapet.

Fin mix, fra Semper. 


Dette er et produkt fremstilt uten hvete, gluten, melk, soya og egg. Det brukes som fin melerstatning til baking.

Grov mix, fra Semper. 


Dette er et produkt fremstilt uten hvete, gluten, melk, soya og egg. Og det brukes som grov melerstatning til baking.


Dette er produkter jeg anbefaler alle med hvete- og melkeallergi eller gluten- og laktose inntolleranse å ha hjemme i skapet. De er lette å bruke og gir et godt resultat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar