Om min allergi

For to år siden fikk jeg vite at jeg er allergisk for hvete og kumelk. Dette betyr at jeg reagerer på alle produkter som inneholder hvete og kumelk. Min reaksjon på disse produktene er mageknip - spesielt i øvre del av magen (i mellomgulv regionen), halsbrann, sure oppstøt og kvalme.

Jeg har opplevd at det er mange som tror at hvete- og glutenallergi er det samme. Men det er det ikke. Dersom man har gluten allergi reagerer man på gluten, som er et protein. Tarmen klarer ikke å kjenne igjen dette proteinet og reagerer med en allergisk reaksjon og det vil skje en betennelsesreaksjon i tarmens slimhinne. Proteinet gluten finnes i hvetebygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men kan bli "forurenset" gjennom så- eller produksjonsprosessen - man får derfor kjøpt glutenfrie havregryn. For å få glutenfritt mel fjerner man derfor gluten fra melet. Med min hvete allergi kan jeg ikke spise hvete, selv når glutenet er fjernet. Derfor er det noen glutenfrie produkter jeg fortsatt ikke kan spise.
De melsortene jeg ikke kan spise er dermed hvete, spelt, bokhvete, emmer og enkorn. Jeg kan ikke spise spelt, emmer og enkorn fordi de alle er kornarter i hveteslekten.

Det er også mange som tror at melke- og laktoseallergi er det samme. Det er det heller ikke.
Laktose betyr melkesukker, og er altså sukkeret i melken. De fleste med laktoseintolleranse får diare fordi mage-tarm-kanalen ikke klarer å bryte ned melkesukkeret. Melkesukkeret vil dermen gjære i tarmen og forårsake magesmerter, diare og oppblåsthet. Antall personer med laktoseinntolleranse øker stadig og det kommer flere og flere laktosefrie produkter ut på markedet. I disse produktene er melkesukkeret tatt ut. Når det gjelder min melkeallergi kan jeg ikke spise/drikke disse produktene, for selv om melkesukkeret er trukket ut inneholder det fortsatt melkeprotein, som er det jeg reagerer på. 

Det finnes heldigvis produkter som er melke- og hvetefrie som jeg kan bruke. Jeg legger stadig ut anbefalinger og tips om disse produktene. Og de aller fleste oppskriftene jeg legger ut vil være melke-, gluten- og hvetefrie.