mandag 6. februar 2012

Dagens TIPS: hamp


Hva er hamp? 
Hampfrø er svært rike på de umettede omega-3 og omega-6 fettsyrene. Det er også rikt på proteiner og mineraler. 
Du kan bruke hamp som en naturlig sunn protein- og fettkilde i bakst, i smoothies eller i andre retter du ønsker å lage. 
Hamp finnes som frø, mel, olje og saus. Og du får kjøpt det blant annet i helsekostbutikker og SanaBona.no (der jeg har hentet informasjon). 
Oppskrift med hampmel: 
Hamppannekaker: 
Her kan du bruke sanabonas "Hamppannekake mix"

Bland pannekakemiksen med 250-260 ml vann. Røren skal ikke være for tynn. La røren stå og svelle i 10 minutter. Stek pannekakene på begge sider og ha på ønsket fyll.
Pannekakene kan tilsettes søtning og spises til kos, dessert og liknende. 
Eller de kan tilsettes ulike krydder og kan da brukes som pizzabunn, spises til lunsj, frokost eller brukes som tilbehør til middag. 


Mixen inneholder kikertmelk, hampfrø, hampmel, salt og krydder. Altså ikkenoe egg, melk eller gluten :) 


Hamprundstykker: 

3 dl havregryn
2 dl amaranth
1 dl quinoamel
1 dl maismel
3 dl boghvetemel
1 dl hampmel
1 dl jyttemel
Tilsammen 12 dl tørt
(meltypene kan byttes ut med andre meltyper etter ønske - her kan du prøve deg frem)
- Ha i et assortert utvalg av frø- tilsammen 3-4 ss:Solsikkefrø
Sesamfrø uten skall
Skallede hampfrø
Malte linfrø
1/4-1/2 pakke gjær
Litt salt (smakes til)
7,5 dl soyamelk, rismelk eller vann
1,5 dl olivenolje ( evt. 1 dl olivenolje+ 0,5 dl rapsolje)
6 ts fiberhusk

Slik gjør du: 
Start med å blande sammen det tørre. 
Bland inn det våte - gjerne kroppstemperatur. 
Hev deigen gjerne over natten. Elt da med fordel deigen i en kjøkkenmaskin. Da lar du det fuktige i deigen være kaldt og ikke lunkent.
Bakes ut og etterheves 35-60 minutter ettersom hvor mye tid du har.
Stekes på 225-250 grader i 10-15 minutter midt i ovnen. 
Disse rundstykkene bør være godt stekt. Lag rundstykkene gjerne litt flate, da unngår du at de blir litt rå inni.

Brownies: 
2 plater mørk sjokolade uten melk 
200 gram smør uten melk  
4 egg
3 dl sukker
3 dl Jyttemel eller annet gluten-/hvetefritt mel (feks semper fin mix)bruker
1 ts vaniljepulver eller frø fra en vaniljestang 
1 ts bakepulver
1,5 dl hampfrø med skall 

Slik gjør du: 
Start med å smelte sjokoladen og smøret i et vannbad. Bland godt. 
Lag eggedosis av egg og sukker. Ha i sjokoladesmøret i eggedosisen. 
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og vend det inn i massen. Vend til slutt inn hampfrøene. 
Stek på 140 grader i 40 min, i en liten lanpanne dekket med bakepapir. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar