mandag 28. november 2011

Grønn mandag - middagskaker av røde linser



Mandag er grønn dag, det betyr ikke noe som helst kjøtt. Jeg er veldig glad i vegetar mat og mener at alle kan bli litt flinkere på å droppe kjøttet noen dager. Der kan derfor være lurt å innføre en grønn/kjøttfri mandag, som jeg har gjort.

I dag prøvde jeg en ny og spennende oppskrift; middagskaker laget av røde linselus.

Oppskrift
(middag til 5 personer)

3 dl røde linser
2 dl tomatpesto (jeg brukte denne oppskriften på min hjemmelagde tomatpesto) - jeg lagde en ekstra stor porsjon for å kunne ha til tilbehør.
ca 1 dl olje
2 fedd finhakket hvitløk
1 dl glutenfrie havregryn
2 ts paprikapulver
2 ts finhakket chili
6 ss potetmel/kikertmel, eller annet fint mel

slik gjør du:
Kok linsene i rikelig med lettsaltet vatt i 10 minutter. vannet skal gå noen cm over linsene. Sil av vannet når de er ferdig kokt.
Hell de over i en bolle og tilsett resten av ingrediensene og bland sammen, så det blir en farseliknende deig. Jeg brukte kjøkkenmaskin for å blande sammen ingrediensene og for å få en fin deig.
La deigen hvile i minimum 15 minutter.
(Disse minuttene kan du bruke til å sette på vann til pasta eller ris dersom du ønsker dette som tilbehør).
Form middagskakene i ønsket strl, jeg brukte ca en spiseskje med deig til hver kake. Stekes i mye olje på middels varme til de har fått en gylden farge. Dersom kakene dine er store kan det bli vanskelig å få de gjennomstekt, jeg anbefaler derfor å lage litt mindre kaker.
prøvestek gjerne en kake først og del den i to, dersom innmaten er flytende tilsett mer mel. Dersom de ikke er helt gjennomstekt kan det være lurt å sette ned varmen litt og sette på et lokk og la de steke litt lenger.

Som tilbehør lagde jeg en yoghurt dressing, jeg brukte toghurt-pulver uten sukker fra Rapsy. Dette produktet kan du lese mere om under fanen tips/produktinformasjon.
Jeg brukte 1 dl pulver og vispet dette ut i 3 dl vann. Visp godt for å unngå klumper. Bruk en ostehøvvel eller liknende og skjær av skallet på en halv agurk. Finhakk den deretter i små terninger og tilsett agurken i yoghurten. Deretter finkuttet jeg en stor håndfull med fersk koriander og tilsatte det i yoghurten. Smak til med salt og pepper og bruk hvitløk om du ønsker det. Denne dressingen lagde jeg mens jeg ventet på at middagskakene hvilte seg. Den smaker nemlig best etter en liten stund i kjøleskapet.


 
Jeg serverte også hjemmelaget tomatpesto - den samme oppskriften som jeg brukte i middagskakene (oppskrift kommer), og dampede brokoli.
Resten av familien tåler hvete, de spiste derfor fullkornspasta. Jeg kunne kokt meg egen pasta, men jeg orket rett og slett ikke..



  

lørdag 26. november 2011

Tips til juleønsker/julegaver

Nå som det er tid for julegaveønsker har jeg noen tips til dere!
Disse bøkene inneholder masse spennende, og ikke minst gode oppskrifter og tips på kjernesunn mat. I de to førsnevnte bøkene er oppskriftene er frie for gluten, sukker og tilsetningsstoffer, og i tillegg til dette er de aller fleste frie for kumelk og hvete :) jippi.


Kjernesunn mat av Ninka-Bernadette Mauritson og Thorbjörg Hafsteinsdottir.   
I denne boken  er det gode tips og deilige og spennende oppskrifter. Den er alle tiders for allergikere og de som ønsker et sunnere kosthold, men synes det er litt vanskelig å komme i gang. Det er sant som det sies; man  føler mer velvære, får mer overskudd og energi av å spise riktig.
  




Nå som jeg er inne på boktips og det begynner å nærme seg julebakst og julemat vil jeg anbefale denne boken: 
Kjernesunn julemat, skrevet av Ninka Bernadette Mauritson, Heidi Bechmann og Morten Mauritson. 

Denne boken byr på oppskrifter på julemiddager og - frokoster, tilbehør, gløgg og selvfølgelig julebakst og julegodt!



En annen bok jeg anbefaler til ønskelisten er learn to cook wheat, gluten and dairy free - 100 step-by-step recipes. skrevet av Antoinette Savill. (jeg har sett denne boken i Ark butikken i bogstadveien)

I denne boken er altså oppskriftene frie for hvete, gluten og melk. Fint for gluten-, hvete og/eller melkeallergikere som synes det er vanskelig å finne oppskrifter eller å finne på egne oppskrifter. Boken er på engelsk, men takk og pris for google oversetter ;)


fredag 25. november 2011

Hjemmelaget sjokolade



Jeg har laget hjemmelaget sjokolade for første gang. Det er veldig gøy å lage egen sjokolade, for da kan man bestemme smak og eventuelt fyll selv. Jeg prøvde ut tre ulike varianter; cacao nibs & kokos, incabær og 50/50 blanding med rosiner og hasselnøtter.

Dette er grunnoppskriften på sjokolade jeg brukte:
ca. 7 ss kakaofett/kakaosmør (ca 100 g smeltet)
2-3 ss yaconsirrup eller yaconpulver
2 ss extra virgin kokosolje
7 ss kakaopulver
1 ts vaniljepulver
en klype himalayasalt
2 ss carobpulver (jeg hadde ikke dette i dag, sjokoladen blir veldig god uten også)

*smelt kakaofett/smør i en bolle over vannbad sammen med yaconsirrup og kokosolje.
Når dette er smeltet; tilsett kakaopulver, vaniljepulver, himalayasalt og eventuelt carobpulver.
Rør ut alle klumper. Dersom røren er veldig flytende, tilsett mer kakaopulver.

Fyll formene du skal bruke med 1/3 av sjokoladen og sett de i fryseren i ca 10 min (til det stivner).
Når du tar ut formen(e) fra fryseren tar du litt mer sjokolade i formene og "rull" formene rundt slik at det stivner sjokolade opp langs kanten på formen(e). Formen er da frossen og sjokoladen vil stivne veldig fort - viktig å ikke ta for mye sjokolade. en liten teskje holder.

Nå kan du tilsette valgfritt fyll.
Jeg brukte dette fyllet i min sjokolade denne gangen:

- 50/50 blanding med hasselnøtter og rosiner
- incabær
- cacao nibs&kokos
(jeg brukte ca 2 ts av hasselnøtt&rosin blandingen og cacao nibs&kokosblandingen, og 5 incabær)



Når du har hatt i ønsket fyll, hell over den hjemmelagde sjokoladen slik at det dekker fyllet godt.
Legg sjokoladen i fryseren igjen og la det ligge i ca 10 min.
NAM, da er sjokoladen ferdig og den smaker deilig!
Sjokoladene bør oppbevares i kjøleskapet.



Pssst: disse sjokoladene er også en fin velsmakende julegave ;)

søndag 20. november 2011

Tips til pasta uten melk, hvete og gluten


Jeg har nå lagt ut flere pastaprodukter som ikke inneholder gluten, hvete og melk. Produktene finner du under produktanbefalinger. Produktene kan du kjøpe på allergimat.no eller i noen utvalgte matvarebutikker og helsekostbutikker

lørdag 19. november 2011

GULROTMUFFINS


Dette trenger du til 8 store muffins:


4 egg
1 dl palmesukker (du kan også bruke 3 dl brunt sukker) grunnen til at man kan ha mindre palmesukker enn brunt sukker er fordi palmesukker er veldig mye søtere
3 dl lys melblanding, jeg brukte semper fin mix
2 ts natron
3 ts kanel
1,5 ts vaniljesukker
1 dl extra virgen olivenolje
4 store finrevet gulrøtter

slik gjør du:
sett ovnen på 180 grader
pisk egg og sukkeret til en luftig eggedodis (minimum 5 minutter)
bland alt det tørre; mel, natron, kanel og vaniljesukker
vend forsiktig inn litt og litt av eggedosisen i melblandingen med en slikkepott eller stor bakesleiv
vend deretter inn gulrøttene og oljen

Fordel de i muffinsformene, jeg brukte 8 store muffinsformer


Stekes på 180 grader i 10-15 minutter
(jeg stekte mine i 15 minutter, dersom du bruker små muffinsformer anbefaler jeg å se om de er ferdige etter 10 minutter)

Deigen kan også brukes til gulrotkake, da bruker du en rund kakeform med 20 cm i diameter 
kaken stekes på 180 grader i 50-60 minutter 

MELKEFRI GLASUR: 

100 g soft blå melkefritt margarin
1 ts vaniljepulver
400 g melis (dersom du er diabetiker eller ønsker en naturlig variant som ikke påvirker blodsukkeret kan du bruke sukrinmelis - jeg bruker den fra funksjonell mat)
7 ss vann
1 ts sitronsaft

Muffinsene ble veldig gode! De ble luftige og saftige. Disse anbefaler jeg alle å prøve ut. Nå når vi går mot juletider kan man eventuelt krydre de litt ekstra for en "julete" smak :)

torsdag 17. november 2011

Dagens tips: sjokolade uten melk



Under fanen "tips" kan du nå lese mitt tips og anbefaling til sjokolade uten melk. De er veldig gode og finnes i flere smaksvarianter. For å lese mere, trykk her.

tirsdag 15. november 2011

Tilbehør til dagens middag - pesto


I dag hadde vi laks til middag. Jeg synes det er veldig godt med pesto som tilbehør til laks. Jeg lagde derfor en hjemmelaget pesto, som ikke inneholder parmesan og tåles dermed av dere med melke- eller laktose allergi/intoleranse.  Den er lett å lage, det eneste du trenger er en stavmikser eller kjøkkenmaskin som kan finmale.



Hjemmelaget pesto

2 dl blanding med pinjekjerner og solsikkekjerner
3 håndfuller ferske basilikumblader / en potte fersk basilikum
0,5 dl kaldpresset rapsolje
0,5 dl vann
havsalt og nykvernet pepper


Slik gjør du:
Jeg liker best å steke pinjekjernene og solsikkekjernene i en stekepanne til de er gylden brune. Da synes jeg de gir best smak. Man kan bruke cashewnøtter i stede for solsikkekjerner for en annen smak. Under stekingen tilsetter jeg litt kaldpresset rapsolje. OBS: pinjekjernene blir veldig raskt svidd, så pass på hele tiden under steking.

Deretter heller du kjernene over i en kjøkkenmaskin og starter denne slik at kjernene blir finmalt til en melliknende konsistens. Tilsett deretter basilikumbladene, oljen og vannet og kjør til du får en fin og gjevn masse. Smak til med salt og pepper og eventuelt olje og vann om du ønsker en mer flytende konsistens.

Denne pestoen smaker også godt på brødskiven eller som tilbehør til kylling.

mandag 14. november 2011

Meksikansk suppe

På mandager har jeg kjøttfri dag. I dag hadde vi derfor meksikansk suppe med bønner til middag, og supper var selvfølgelig laget fra bunn av :)

Til 4 personer trenger du:
1 ss olje
1 finhakket løk
900 g flådde tomater, hakket opp og uten frø eller to hermetiske bokser med grovhakkete tomater
1 blokk grønnsaks- eller hønsebuljong rørt ut u 5 dl kokende vann
380 g (en kartong) kidneybønner, jeg brukte de fra go green
380 g (en kartong) store hvite bønner, også fra go green
1-2 håndfuller fersk koriander

krydder jeg brukte for å sette smak: cayenne pepper, meksikansk krydder, spisskummen, paprika krydder og nykvernet svart pepper. Disse krydrene gir en god meksikansk smak.

Hvordan du kan flå tomater kan du se her 
Når du har flådd tomatene deler du de i to og skraper ut frøene. Deretter grovhakker du de.
Ha oljen i en stor kasserolle (hele suppen skal ha plass i denne kaserollen), når oljen er varm har du finhakket løk i og lar den steke i ca 5 min - løken skal være gylden brun.
Tilsett de hakkede tomatene, grønnsaks- eller hønsebuljongen (som er løst ut i vann) og finhakket koriander. Kok opp, skru deretter ned varmen og la det stå å småkoke med lokk på i 15 min.
Hell bønnene over i en sil og skyld de med kaldt vann. Når det er 5 minutter igjen av suppens koketid tilsetter du bønnene.
Smak til med krydder underveis.



Serveres gjerne med rundstykker, pitabrød eller tortilla chips ved siden av.

lørdag 12. november 2011

Hjemmelaget knekkebrød


I dag har jeg laget knekkebrød fra bunn av. Dette er et sunt knekkebrød, som er godt både med og uten pålegg. For de som er opptatt av det, kan dette knekkebrødet ansees som lavkarbo. 

Dette trenger du til en stekeplate med knekkebrød: 
2 dl linfrø 
2 dl sesamfrø 
2 dl solsikkefrø 
2,5 dl vann 
1 stor ss FiberHusk 
1 ts salt 
* Man kan også bruke hakkete mandler, gresskarkjerner og krydder for å sette smak

Bland sammen alle ingrediensene. Blandingen skal være ganske klebrig - ikke flytende og ikke for tør. Dersom blandingen er for tør tilsetter du litt mere vann. 
La blandingen stå i 10 min å hvile før du legger den ut på et stekebrett kledd med bakepapir. Smør blandingen ut slik at den er ca 1 cm tykk. Bruk en kniv eller pizzaruller og skjær opp ønsket størrelse på knekkebrødene. 
Stekes i 30 minutter i varmluft på 160 grader. 
Knekkebrødene bør hvile i 15 minutter etter steking, i ovnen med åpen dør. 
Når du tar ut knekkebrødene fra ovnen skal du kunne knekke av knekkebrødene du formet før steking. 



Her har jeg laget meg en deilig frokost: hjemmelaget knekkebrød med rucoola, kalkunfilet og paprika, og  et med Mills ovnsbakte leverpostei (denne leverposteien inneholder ikke hvete og melk) og agurk.